Dobro dosli

aa

utorak, 25. listopada 2016.

PODMUKLA ženska bolest – Debeli ste u području stomaka i vaša kosa opada?




Sindromom policističnih jajnika je čest poremećaj sistema endokrinih žlijezda među ženama, i to se pojavljuje u reproduktivnom periodu. Ono što je zaista strašno o sindromu policističnih jajnika je da je polovina od 20 miliona žena koje ga imaju u svijetu čak i ne zna da to imaju. Još jedna strašna stvar je da to da može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca i dijabetes.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) znači da jajnici sadrže male kolekcije tečnosti – folikule – koje se nalaze u svakom jajniku. Tačan uzrok PCOS je još uvijek nepoznat, ali se vjeruje da se pojavljuje kada višak inzulina uzrokuje povećanua proizvodnju muških hormona – androgena. Postoji nekoliko simptoma na koje bi trebalo obratiti pažnju, iako oni mogu varirati od žene do žene, a to su: Gubitak kose Imate problema sa spavanjem – Apnea je snažno povezana sa sindromom policističnih jajnika.

Što je apnea? – Stanje koje se odlikuje stalnim zaustavljanjem procesa disanja dok spavate. To može biti zaista opasno jer bi to moglo dovesti do srčanih problema, gojaznosti, i visokog krvnog pritiska. Sticanje težine na trbuhu – S obzirom na otpor inzulina, masti će se čuvati i vaš mozak će misliti da ste u gladni. I to će dovesti do debljanja vrlo brzo. Nepravilan menstrualni ciklus – Menstrualni ciklusa će kasniti i u rijetkim slučajevima se neće ni pojaviti ako je ovulacija spriječi.

Preuzeto sa: http://www.narodnamedicina.info/2016/10/23/podmukla-zenska-bolest-debeli-ste-u-podrucju-stomaka-i-vasa-kosa-opada/

Nema komentara:

Objavi komentar